Buildlog over mijn zelfgebouwde amplimo a60 gebaseerde versterkers.

DAC Preamp voor Amplimo A60 AMP | Build Log 2

Door rohaantje op maandag 24 april 2017 13:56 - Reacties (6)
Categorie: Amplimo amp build, Views: 1.677

Er is weer een maand overheen gegaan dat ik een blog heb geschreven. In de afgelopen maand is er gestaag gewerkt aan de build. Stukjes bij beetjes alles uitdenken en uitwerken. Ik heb toch wel wat struggles gehad om de voeding print klaar te krijgen. En of deze nu helemaal naar mijn zin is weet ik niet. Maar hij werkt wel stabiel.

Recap:
Eerst even een recap op mijn vorige blog. Hierin werd ik heel terecht op mijn vingers getikt. In eerste instantie was ik van plan om alle pcb's vast te zetten met plakvoetjes. Dit ga ik nu dus anders doen. Hiervoor heb ik nylon spacers besteld. Deze hoop ik komende week ergens binnen te krijgen. Ik heb gekozen voor nylon omdat ik de aarding van de PCB's niet via het chassis wil laten lopen maar via de bekabeling. Dit om loops te voorkomen.

Volume knop bedrading:
In de handleiding van de Amplimo A5 staat dat de bedrading voor de volume knoppen niet afgeschermd hoeft te zijn. Ze raden wel aan om het bij elkaar te twisten. Dus dit heb ik gedaan en de boel gesoldeerd.
https://tweakers.net/ext/f/Bpin7pbwpHDZkHc7ZExU8a3L/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/SETLpIqB5ad3sgkvXPEYKXon/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/HfA0mTGu07Q7VLSmjn8ej1v8/full.jpg

De voeding:
Zoals in de inleiding geschreven is de voeding nagenoeg klaar. Ik heb hiervoor het IEC chassis deel er in geplaats en deze aangesloten.
https://tweakers.net/ext/f/OqcrfBxaAvUipRndMppXssKs/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/FfkGGjBnxIwv4RzoGcETJUY3/full.jpghttps://tweakers.net/ext/f/0WtMBGxzEYmVNmDLmYfxsqDI/full.jpg

Daarna heb ik de voedingsprint gemaakt. Hier heb ik behoorlijk mee lopen zoeken en prutsen. Ik heb een aantal protoboard verprutst. Maar uiteindelijk heb ik een systeem gevonden. Ik heb overal waar een onderdeel of kabel moest komen het gaatje zover opgeboord dat het precies paste. Daarna alles afgesoldeerd. Het resultaat is aan de onderkant niet een hoogstandje. Maar het werkt.

https://tweakers.net/ext/f/S8ipWnOtN2m73eyBQ9P2lpG7/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/wmI4UZkmI6MUmph9SB4fLsr7/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/2UjOtSUMagIFsw2wvwpzJuwM/full.jpg
Ze zeggen altijd "een gewaarschuwd mens telt voor 2". Maar dit gewaarschuwde mensen moest het alsnog op de harde manier leren. Deze elco's hebben een stevige lading en houden deze wel even vast. En als je dan de + en - sluit heb je vuurwerk. Gelukkig deed ik dit per ongeluk met een schroevendraaier en niet met mijn vingers. Maar nu dus wel het lesje geleerd.

Ik heb hiervoor een tijdelijke oplossing gemaakt. Parallel aan de elco's staan op dit moment 1K 1/4W weerstanden. Nu kunnen deze voor korte tijd de elco's wel ontladen. Maar continue gebruik is niet goed. Daarom ga ik parallel aan de elco's weerstanden plaatsen van 1Kohm 2W. Berekend zoals hieronder.
https://tweakers.net/ext/f/GBKpPHpH7BOhe0NTTFfKNTzh/full.png

Het resultaat:
De voeding werkt. De powerled gaat aan :D
https://tweakers.net/ext/f/YzAifMVIlxbRA5WMdA6Ph1RR/full.jpg

DAC Preamp voor Amplimo A60 AMP | Build Log 1

Door rohaantje op woensdag 29 maart 2017 18:56 - Reacties (4)
Categorie: Amplimo amp build, Views: 1.169

In de afgelopen weken zijn verschillende onderdelen voor deze build binnen komen druppelen. In mijn enthousiasme ben ik hier vrolijk mee aan de slag gegaan en vergeten foto's te maken van het bouw proces. Maar gelukkig ben ik nog niet zo ver dat we heel veel gemist hebben.
In de tussentijd heb ik ook besloten om een 3e input te gaan maken. Dit wordt een bluetooth interface.


De voorkant:
Het grootste gedeelte van wat binnengekomen is heeft te maken met het exterieur. De behuizing, draaiknoppen, potmeters en powerswitch zijn gearriveerd. Deze zijn dan ook allemaal ingebouwd en dit maakt gelijk een visueel beeld hoe de gehele installatie er uiteindelijk gaat uitzien.

https://tweakers.net/ext/f/wrHgW0rFAXZSdIbs80S9qxNv/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/nYWNJyly5jibzqv2Z7B99OTe/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/FPjec3ETFd4VDo5psainfUtG/full.jpg

De voeding:
Ook is er een deel van de materialen voor de voeding binnengekomen. De trafo heb ik ontvangen van een super meewerkende marktplaats verkoper. Helaas hadden wij een misverstand en kreeg ik eerst een verkeerde trafo. Dit is super opgelost en de verkoper heeft mij voorzien van nog meer onderdelen die ik goed kan gebruiken in deze build.
Ook heb ik de proto boards ontvangen. Deze heb ik een deel voorbereid door hierop connectoren te solderen en de bridge rectifier op een geïmproviseerde manier.
Ik heb alvast de bekabeling voor het 230 circuit gemonteerd. Hier moet alleen nog een IEC connector aan.

https://tweakers.net/ext/f/ZQHJmewR8AVyEw71kANKtkTv/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/4upMvdUkldYMa9SX3OXDwEQ3/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/vGmboScgGzbekUs3Iojt1Dmj/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/ZuLOAxJO3lWmTXANtq7oQ3LH/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/AxAgSPcn6WfWcjWHjSG10YRb/full.jpg

De PreAmps:
De preamps kreeg ik als eerste binnen. Deze heb ik gemonteerd op de protoboards. Samen met een aantal weerstandjes voor de voeding van de preamps. Verder heb ik wat voorbereidingen gedaan voor het verbinden van alle kabeltjes.

https://tweakers.net/ext/f/UxpV6ZdP9OFnb0Y3dkm5eGHD/full.jpg

USB input:
De usb-dac had ik nog liggen. Deze heb ik uit zijn behuizing gehaald en voorzien van pootjes voor montage. Hier twijfel ik nog een beetje of ik gebruik ga maken van de USB-B aansluiting van het bordje zelf of dat ik deze ga verlengen naar een usb-chassisdeel.

https://tweakers.net/ext/f/pZYV2Ul7UH6G6wKy4kMCjAq6/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/e2usZVh3Woqsegmc3PgLhNd4/full.jpg

Totaal:
Ondertussen hebben we dus een bijna compleet voedingscircuit. De preamps zijn zover voorbereid dat deze bekabeld kunnen gaan worden. De usb-dac is klaar voor montage. Het is nog wachten op de bluetooth interface, IEC connector en het e.e.a aan chassisdelen en bekabeling.

https://tweakers.net/ext/f/3dhuSZSkihWDWOrzKhS2YG6v/full.jpg

DAC Preamp voor Amplimo A60 AMP | Parts List

Door rohaantje op maandag 6 maart 2017 14:08 - Reageren is niet meer mogelijk
Categorie: Amplimo amp build, Views: 936

Na het uitwerken van de plannen en een aantal kleine wijzigingen. Ben ik afgelopen dagen aan het shoppen geweest en heb ik sommige onderdelen besteld. Hieronder een kort overzichtje van de onderdelen.

Paar wijzigingen
  • Bij het gebruik van een 30V voeding(22Vac =~ 30Vdc) moet er een 1Kohm weerstand in serie met de preamp's.
  • Ik ga de schakeling voor de L/R-balans niet gebruiken.
  • Het is heel moeilijk om een draaischakelaar te vinden met maar 2 posities. Dus gebruik ik hier een schakelaar met 3 posities. 1 van de posities blijft open voor een toekomstige aansluiting of een mute functie.
https://tweakers.net/ext/f/l7an9360hKUehynMP9toNkz6/full.png

Bestellijst
Behuizing
https://tweakers.net/ext/f/yKnuOB49NjVdgo1Rx6ZVH20D/medium.jpg
Potentiometer knop
https://tweakers.net/ext/f/c5Kucd9jxBXnkPBIpxiYnsh6/medium.jpg
Aan/Uit knop
https://tweakers.net/ext/f/OFMZ3FpTCwYpaqcPSFiehFjp/medium.jpg
100Kohm pot
https://tweakers.net/ext/f/5FuRy6ebrPCJ9ndLAUnMPvQN/medium.jpg
Draaischakelaar 2P3T
https://tweakers.net/ext/f/EA9JNKXUrV7anP3LR8YNKT6l/medium.jpg
230V naar 22V toroid via marktplaats
https://tweakers.net/ext/f/zAvjd6XhWsyT2j6urXBQEjYS/medium.jpg
Protoboards
https://tweakers.net/ext/f/S7E499WvQqsqmb82T9wNpHkJ/medium.jpg
RS402 Bridge Rectifier(had ik nog)
https://tweakers.net/ext/f/JqESSOaqxCeSnkntj6htiw4C/medium.jpg
2 stuks Radial 6800uf 50v elco
https://tweakers.net/ext/f/IHhNvZ2EzbQ8iP7SqNChV0Iz/medium.jpg
2 stuks Amplimo A5 via marktplaats
https://tweakers.net/ext/f/6R0QcGaSKpofOwBaWril1Ti2/medium.jpg
USB Dac(had ik nog)
https://tweakers.net/ext/f/Kus3unTZKALodlDRQ93c3AeM/medium.jpg

Inbouw planning
Bij deze build heb ik wat meer ruimte dan bij de vorige. Dus ik kan het nu allemaal wat ruimer opzetten. Hieronder een schets voor de planning van het inbouwen.https://tweakers.net/ext/f/EpIbMuWDnbDblyS4QHirho6f/full.jpg

DAC Preamp voor Amplimo A60 AMP | RE-Startup

Door rohaantje op vrijdag 3 maart 2017 14:22 - Reacties (4)
Categorie: Amplimo amp build, Views: 1.622

Ongeveer een jaar terug heb ik een serie webblogs geschreven over het bouwen van twee versterker modules. Bij deze versterkers had ik één probleem. De ingangsgevoeligheid klopte niet met wat het aangeleverde signaal van mijn apparatuur. De oplossing hiervoor was een preamp. Deze stond al in de planning om te gaan bouwen. Helaas is er tot gisteren geen vooruitgang in gekomen. Maar vandaag, een jaar later, heb ik de zin en tijd gevonden om dit project weer op te pakken.

Even terugblikken op het afgelopen jaar:
Het afgelopen jaar waarin ik de versterkers heb gebruikt zijn er een aantal aanpassingen gedaan. Bij mijn laatste post gaf ik aan dat er een probleempje was met 1 van de versterkers. Na elke connectie nagelopen te hebben vond ik een slechte verbinding en heb ik deze hersteld.

Zoals ik en een aantal anderen al deden vermoeden, zouden de versterker modules te heet worden. Dit klopt ook, vooral in de zomer periode hadden de versterkers de neiging om zichzelf uit te schakelen wegens oververhitting. Hier heb ik niet al te lang mee gewacht om daar wat aan te doen. Ondertussen hebben beide versterkers een 100mm, 12V fan ingebouwd gekregen. Deze wordt aangestuurd door een DC-DC converter die van 25 volt ongeveer 6 volt maakt. Dit met de reden dat dit de 'ideale' geluid/koeling verhouding geeft.

Ook heb ik de slechte kwaliteit banaan- en cinch pluggen vervangen door een beter merk pluggen.

Het oude, nieuwe interieur plan:
In de voorgaande webblog heb je kunnen lezen dat ik graag een USB-DAC + preamp wil bouwen. Nou kwam ik gisteravond toevallig op marktplaats een advertentie tegen voor de Amplimo A5 preamp module. Dit is de ideale preamp module voor deze versterker modules.

In de veronderstelling dat ik twee modules van deze adverteerder kan kopen, heb ik een ontwerp gemaakt voor het bouwen van de preamp.
https://tweakers.net/ext/f/18fukHf1DtElxutIo6aAbgJi/full.png

Het is de bedoeling dat ik 2 input mogelijkheden ga maken.Om te schakelen tussen deze input's komt er een 2 polige draaischakelaar met 2 posities.
Nadat de input is geselecteerd komen de A5's in beeld. Deze zullen de input op zicht nemen en deze aan de hand van een 100Kohm lineaire potentiometer aanpassen naar het gewenste volume. De A5 krijgt voeding van een nog te bepalen ringkern met een "FULL BRIDGE RECTIFIER".
Nadat de A5's hun werk hebben gedaan heb ik in het circuit een 150ohm weerstand op beide lijnen getekend en een 1Kohm lineaire potentiometer waarvan het schuifcontact geaard is. Of ik dit daadwerkelijk ga inbouwen weet ik nog niet.

Nu ik dit zo schrijf zit ik de 0-lijnen is na te gaan en ben ik bang dat ik straks een aardlus krijg in combinatie met mijn versterkers die ook geaard zijn. Maar hier ben ik nog niet zeker van. Dit zullen we gaan zien.

Het plan voor het exterieur:
Ik wil graag voortborduren op de gebruikte behuizingen en hier dus een 3e van aanschaffen.
https://tweakers.net/ext/f/mJs0VJHxFgv4GLtM8dNqxcPH/full.jpg
Hier komt ook weer dezelfde aan/uit schakelaar in. Daarnaast wil ik 2 grote draaiknoppen hebben voorop. Links en rechts van de aan/uit knop. Links wil ik de volume knop en rechts de input selector.
Ik weet dat ik 2 relatief grote knoppen van geborsteld aluminium wil hebben. Over de kleur twijfel ik nog, blank aluminium of zwart?
https://tweakers.net/ext/f/amvbDKsXRqebQOZmBynJFqeM/full.png

Voor nu is dit het eerst even. Zorgen dat alle materialen binnen komen en dan kunnen we gaan plannen, testen en bouwen.

Amplimo A60 based AMP | Build Log 4

Door rohaantje op woensdag 13 juli 2016 21:09 - Reacties (4)
Categorie: Amplimo amp build, Views: 1.889

In mijn vorige build log heb ik een to do listje gemaakt:
• AMP1: IEC connector inbouwen.
• AMP1: Deksel er op en gaan!
• AMP2: Elektronica inbouwen.
• AMP2: Deksel er op en gaan!
• Blog schrijven hoe ik dat nou heb gedaan.
Dit was al ergens in maart. Ondertussen heb ik voor school een stage gedaan en is er van alles en nogwat gebeurd. Maar ik heb vanmiddag een momentje kunnen vinden om het lijstje af te werken.
Dus bij deze een serie foto's en een beetje uitleg.


De eerste 2 punten op mijn lijstje zijn om de IEC connector in AMP1 te bouwen en de deksel er op te doen. Voor het inbouwen van de IEC connector had ik wel een dremel nodig. Dus deze even opgescharreld en het inbouwen kon beginnen. Zie het eindresultaat:
https://tweakers.net/ext/f/kWg8QpvF3gJVaNGBW2tZ9WyI/medium.jpghttps://tweakers.net/ext/f/P2ZiqS5m3hQA8PBaDBOJfRAy/medium.jpg

Punt 3 op het lijstje is de elektronica inbouwen in AMP2. We beginnen met een lege behuizing waar alleen de aan/uit knop in zit:
https://tweakers.net/ext/f/Fu8EOgFqS60lCZHGkGIMpzWq/medium.jpg

Gaten om het setje condensatoren te monteren:
https://tweakers.net/ext/f/n9RxWWxCPqe4sCqVE6Cip4Ot/medium.jpg

Voeding met softstart circuit positioneren, aftekenen en gaten boren:
https://tweakers.net/ext/f/Yxgt4IXJvd5XZdsLj8WRsvGv/medium.jpghttps://tweakers.net/ext/f/KvztYuXxzu2CDjgofJ4nqNGZ/medium.jpghttps://tweakers.net/ext/f/BfprHxNyk1s6wp3hH72JoTNw/medium.jpg

Versterker module gaten aftekenen en boren(heb ik geen foto van):
https://tweakers.net/ext/f/QFlEvRRrZOOQzo4eTSJUDdQe/medium.jpg

Gat dremelen voor de IEC connector. Even netjes afwerken met de vijl en de IEC connector plaatsen:
https://tweakers.net/ext/f/N1cQe1ahUIfDmM8gt0GQRzRr/medium.jpghttps://tweakers.net/ext/f/ZwyKWp0zfXvPBc444MMxnhtg/medium.jpg
https://tweakers.net/ext/f/QC7Js625qeTUn2XM6gz0qLAF/medium.jpghttps://tweakers.net/ext/f/MH25qfXEivzeDdZQBuY14kXC/medium.jpghttps://tweakers.net/ext/f/1NOcGvCGogEAys9X8vNYFsQZ/medium.jpg

Het vastzetten van de hardware kan beginnen. We beginnen met de grounding van het chassis. Deze zit verstopt onder de condensatoren:
https://tweakers.net/ext/f/wMYB5HhApX7uaOV29KZYTkS0/medium.jpg

Hier bovenop komen de condensatoren:
https://tweakers.net/ext/f/w09wfLijgpgzkBAX7vmUhCVN/medium.jpghttps://tweakers.net/ext/f/JAJQ9mf26gBHUNSZblzuT5Sl/medium.jpg

De voeding(torroid) kan er in:
https://tweakers.net/ext/f/r4abraoCsiXYNS8QyBa4P3C7/medium.jpg

Softstart circuit:
https://tweakers.net/ext/f/ZTahvBrvlfIZjn0NBsbjd2Qs/medium.jpg

Daarna heb ik alle bekabeling aan elkaar gezet. Dit was nodig omdat ik na het plaatsen van de versterker module bijna nergens meer bij kan. (Kwa kleurcodering: ik was vandaag even kleurenblind.)
https://tweakers.net/ext/f/OjwlWg31wgFfkgwz0dP2MsrT/medium.jpg

Na alle bekebeling te hebben gedaan, kan de versterker module er in:
https://tweakers.net/ext/f/Ay2HxeOvJej5scexxzIfxnVk/medium.jpg

Poppetje gezien, kastje dicht:
https://tweakers.net/ext/f/h52EZAF58jmaTWM4ne9zZtOv/medium.jpghttps://tweakers.net/ext/f/elIDGt7mAd0qTsgfWzgNUQCy/medium.jpg

https://tweakers.net/ext/f/mJs0VJHxFgv4GLtM8dNqxcPH/full.jpg

Bij het testen kwam helaas wel een probleempje naar voren met 1 van de modules. Hier zal ik dus even mee aan de gang moeten.