DAC Preamp voor Amplimo A60 AMP | Build Log 2

Door rohaantje op maandag 24 april 2017 13:56 - Reacties (6)
Categorie: Amplimo amp build, Views: 2.192

Er is weer een maand overheen gegaan dat ik een blog heb geschreven. In de afgelopen maand is er gestaag gewerkt aan de build. Stukjes bij beetjes alles uitdenken en uitwerken. Ik heb toch wel wat struggles gehad om de voeding print klaar te krijgen. En of deze nu helemaal naar mijn zin is weet ik niet. Maar hij werkt wel stabiel.

Recap:
Eerst even een recap op mijn vorige blog. Hierin werd ik heel terecht op mijn vingers getikt. In eerste instantie was ik van plan om alle pcb's vast te zetten met plakvoetjes. Dit ga ik nu dus anders doen. Hiervoor heb ik nylon spacers besteld. Deze hoop ik komende week ergens binnen te krijgen. Ik heb gekozen voor nylon omdat ik de aarding van de PCB's niet via het chassis wil laten lopen maar via de bekabeling. Dit om loops te voorkomen.

Volume knop bedrading:
In de handleiding van de Amplimo A5 staat dat de bedrading voor de volume knoppen niet afgeschermd hoeft te zijn. Ze raden wel aan om het bij elkaar te twisten. Dus dit heb ik gedaan en de boel gesoldeerd.
https://tweakers.net/ext/f/Bpin7pbwpHDZkHc7ZExU8a3L/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/SETLpIqB5ad3sgkvXPEYKXon/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/HfA0mTGu07Q7VLSmjn8ej1v8/full.jpg

De voeding:
Zoals in de inleiding geschreven is de voeding nagenoeg klaar. Ik heb hiervoor het IEC chassis deel er in geplaats en deze aangesloten.
https://tweakers.net/ext/f/OqcrfBxaAvUipRndMppXssKs/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/FfkGGjBnxIwv4RzoGcETJUY3/full.jpghttps://tweakers.net/ext/f/0WtMBGxzEYmVNmDLmYfxsqDI/full.jpg

Daarna heb ik de voedingsprint gemaakt. Hier heb ik behoorlijk mee lopen zoeken en prutsen. Ik heb een aantal protoboard verprutst. Maar uiteindelijk heb ik een systeem gevonden. Ik heb overal waar een onderdeel of kabel moest komen het gaatje zover opgeboord dat het precies paste. Daarna alles afgesoldeerd. Het resultaat is aan de onderkant niet een hoogstandje. Maar het werkt.

https://tweakers.net/ext/f/S8ipWnOtN2m73eyBQ9P2lpG7/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/wmI4UZkmI6MUmph9SB4fLsr7/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/2UjOtSUMagIFsw2wvwpzJuwM/full.jpg
Ze zeggen altijd "een gewaarschuwd mens telt voor 2". Maar dit gewaarschuwde mensen moest het alsnog op de harde manier leren. Deze elco's hebben een stevige lading en houden deze wel even vast. En als je dan de + en - sluit heb je vuurwerk. Gelukkig deed ik dit per ongeluk met een schroevendraaier en niet met mijn vingers. Maar nu dus wel het lesje geleerd.

Ik heb hiervoor een tijdelijke oplossing gemaakt. Parallel aan de elco's staan op dit moment 1K 1/4W weerstanden. Nu kunnen deze voor korte tijd de elco's wel ontladen. Maar continue gebruik is niet goed. Daarom ga ik parallel aan de elco's weerstanden plaatsen van 1Kohm 2W. Berekend zoals hieronder.
https://tweakers.net/ext/f/GBKpPHpH7BOhe0NTTFfKNTzh/full.png

Het resultaat:
De voeding werkt. De powerled gaat aan :D
https://tweakers.net/ext/f/YzAifMVIlxbRA5WMdA6Ph1RR/full.jpg

Volgende: DAC Preamp voor Amplimo A60 AMP | Build Log 3 11-'17 DAC Preamp voor Amplimo A60 AMP | Build Log 3
Volgende: DAC Preamp voor Amplimo A60 AMP | Build Log 1 03-'17 DAC Preamp voor Amplimo A60 AMP | Build Log 1

Reacties


Door Tweakers user Ramon 73, dinsdag 25 april 2017 08:38

Mooi dat je ontlaadweerstanden op de afvlakelco's gebruikt, maar strikt genomen is dat niet verplicht. Uit mijn hoofd zegt NEN1010 dat condensatoren 1 minuut na uitschakelen beneden 50Volt moeten zitten. De voedingsspanning die jij gebruikt ligt al beneden 50Volt, dus ontlaadweerstand op de condensator is niet écht nodig. Ook 10000µF is nou geen bijzonder hoge capaciteit waarbij gevaren ontstaan bij kortsluiting, je krijgt een flinke vonk maar dat is het dan ook.
Bottomline: Niet persé nodig en je verstookt er alleen zinloos vermogen mee weg (2x 1,23 Watt = genoeg om je kamer met LED te verlichten)

Puntje van aandacht voor je printje met elco's en brugcel. Gaat allemaal prima werken, zonder twijfel. Maar enige netheid qua werken mag ook wel.....draden netjes recht leggen en aan de print bevestigen (lijmpistool met hotmelt lijm werkt erg netjes. Geen secondenlijm gebruiken!)

Door Tweakers user elleP, woensdag 26 april 2017 12:02

Wat je nog kan doen is de ontlaadweerstandjes via een normally-closed relay laten lopen die je voedt van voor de gelijkrichter; voedingsspanning eraf? relay sluit en ontlaad je caps. Dan kan je ook nog wat lompere weerstanden gebruiken.

Door Tweakers user Ramon 73, woensdag 26 april 2017 14:12

Achteraf denk ik dat de ontlaadweerstanden compleet overbodig zijn....als de eindtrappen aagesloten zijn, dan loopt daar altijd stroom. De eindtrap trekt de afvlakelco's dus snel genoeg leeg, en extra ontladen is niet nodig.

Door Tweakers user Fairy, woensdag 26 april 2017 16:18

elleP schreef op woensdag 26 april 2017 @ 12:02:
Wat je nog kan doen is de ontlaadweerstandjes via een normally-closed relay laten lopen die je voedt van voor de gelijkrichter; voedingsspanning eraf? relay sluit en ontlaad je caps. Dan kan je ook nog wat lompere weerstanden gebruiken.
Nadeel is wel, als de relays defect zijn en niet meer schakelen heb je permanent ontlading lopen terwijl je denkt dat dit niet gebeurd. Trekt ook vermogen van je amp weg.

Zou het fijn weglaten, zoals hierboven aangegeven. Je moet bij het openen sowieso altijd uitkijken met elco's. Niet blind op vertrouwen dat ze leeg zijn.

[Reactie gewijzigd op woensdag 26 april 2017 16:19]


Door Tweakers user fastedje, donderdag 27 april 2017 19:29

Door een eindtrap zal inderdaad altijd een russtroom lopen. Dit is afhankelijk van het type eindtrap, bij een klasse A is dit al snel 0.5A of meer. Bij een AB of B wat minder (b.v. 0.1A). Met een capaciteit van zo to zien 0.02F zal de spanning per 0.2 sec al 1V
dalen bij 0.1A.

Door Tweakers user elleP, zondag 7 mei 2017 20:05

Hm, da's waar :)
In dat geval kan je jezelf nog waarschuwen met een ledje na de caps, dan weet je iig wanneer je uit moet kijken.

Reageren is niet meer mogelijk