DAC Preamp voor Amplimo A60 AMP | RE-Startup

Door rohaantje op vrijdag 3 maart 2017 14:22 - Reacties (4)
Categorie: Amplimo amp build, Views: 2.152

Ongeveer een jaar terug heb ik een serie webblogs geschreven over het bouwen van twee versterker modules. Bij deze versterkers had ik één probleem. De ingangsgevoeligheid klopte niet met wat het aangeleverde signaal van mijn apparatuur. De oplossing hiervoor was een preamp. Deze stond al in de planning om te gaan bouwen. Helaas is er tot gisteren geen vooruitgang in gekomen. Maar vandaag, een jaar later, heb ik de zin en tijd gevonden om dit project weer op te pakken.

Even terugblikken op het afgelopen jaar:
Het afgelopen jaar waarin ik de versterkers heb gebruikt zijn er een aantal aanpassingen gedaan. Bij mijn laatste post gaf ik aan dat er een probleempje was met 1 van de versterkers. Na elke connectie nagelopen te hebben vond ik een slechte verbinding en heb ik deze hersteld.

Zoals ik en een aantal anderen al deden vermoeden, zouden de versterker modules te heet worden. Dit klopt ook, vooral in de zomer periode hadden de versterkers de neiging om zichzelf uit te schakelen wegens oververhitting. Hier heb ik niet al te lang mee gewacht om daar wat aan te doen. Ondertussen hebben beide versterkers een 100mm, 12V fan ingebouwd gekregen. Deze wordt aangestuurd door een DC-DC converter die van 25 volt ongeveer 6 volt maakt. Dit met de reden dat dit de 'ideale' geluid/koeling verhouding geeft.

Ook heb ik de slechte kwaliteit banaan- en cinch pluggen vervangen door een beter merk pluggen.

Het oude, nieuwe interieur plan:
In de voorgaande webblog heb je kunnen lezen dat ik graag een USB-DAC + preamp wil bouwen. Nou kwam ik gisteravond toevallig op marktplaats een advertentie tegen voor de Amplimo A5 preamp module. Dit is de ideale preamp module voor deze versterker modules.

In de veronderstelling dat ik twee modules van deze adverteerder kan kopen, heb ik een ontwerp gemaakt voor het bouwen van de preamp.
https://tweakers.net/ext/f/18fukHf1DtElxutIo6aAbgJi/full.png

Het is de bedoeling dat ik 2 input mogelijkheden ga maken.Om te schakelen tussen deze input's komt er een 2 polige draaischakelaar met 2 posities.
Nadat de input is geselecteerd komen de A5's in beeld. Deze zullen de input op zicht nemen en deze aan de hand van een 100Kohm lineaire potentiometer aanpassen naar het gewenste volume. De A5 krijgt voeding van een nog te bepalen ringkern met een "FULL BRIDGE RECTIFIER".
Nadat de A5's hun werk hebben gedaan heb ik in het circuit een 150ohm weerstand op beide lijnen getekend en een 1Kohm lineaire potentiometer waarvan het schuifcontact geaard is. Of ik dit daadwerkelijk ga inbouwen weet ik nog niet.

Nu ik dit zo schrijf zit ik de 0-lijnen is na te gaan en ben ik bang dat ik straks een aardlus krijg in combinatie met mijn versterkers die ook geaard zijn. Maar hier ben ik nog niet zeker van. Dit zullen we gaan zien.

Het plan voor het exterieur:
Ik wil graag voortborduren op de gebruikte behuizingen en hier dus een 3e van aanschaffen.
https://tweakers.net/ext/f/mJs0VJHxFgv4GLtM8dNqxcPH/full.jpg
Hier komt ook weer dezelfde aan/uit schakelaar in. Daarnaast wil ik 2 grote draaiknoppen hebben voorop. Links en rechts van de aan/uit knop. Links wil ik de volume knop en rechts de input selector.
Ik weet dat ik 2 relatief grote knoppen van geborsteld aluminium wil hebben. Over de kleur twijfel ik nog, blank aluminium of zwart?
https://tweakers.net/ext/f/amvbDKsXRqebQOZmBynJFqeM/full.png

Voor nu is dit het eerst even. Zorgen dat alle materialen binnen komen en dan kunnen we gaan plannen, testen en bouwen.

Volgende: DAC Preamp voor Amplimo A60 AMP | Parts List 03-'17 DAC Preamp voor Amplimo A60 AMP | Parts List
Volgende: Amplimo A60 based AMP | Build Log 4 07-'16 Amplimo A60 based AMP | Build Log 4

Reacties


Door Tweakers user Samoht93, zaterdag 4 maart 2017 21:47

Bedoel je met de groene GND en je vermoeden dat je aardlussen krijgt dat je deze aan randaarde gaat leggen?

Door Tweakers user rohaantje, zaterdag 4 maart 2017 22:30

Samoht93 schreef op zaterdag 4 maart 2017 @ 21:47:
Bedoel je met de groene GND en je vermoeden dat je aardlussen krijgt dat je deze aan randaarde gaat leggen?
Dat klopt!

Door Tweakers user kippy, maandag 6 maart 2017 09:42

Ik zou als ik jou was de voeding verder stabiliseren dan met alleen een diode brug en een aantal condensatoren.
Je kunt met een LM7824 en een LM7924 in combinatie met de elektronica die je al uit had gezocht, een heel stabiele symmetrische 24 volt voeding maken.
Zeker bij opamps voor een volume regeling is dat zeer aan te bevelen.

Door Tweakers user rohaantje, maandag 6 maart 2017 12:08

kippy schreef op maandag 6 maart 2017 @ 09:42:
Ik zou als ik jou was de voeding verder stabiliseren dan met alleen een diode brug en een aantal condensatoren.
Je kunt met een LM7824 en een LM7924 in combinatie met de elektronica die je al uit had gezocht, een heel stabiele symmetrische 24 volt voeding maken.
Zeker bij opamps voor een volume regeling is dat zeer aan te bevelen.
Dat is inderdaad een goed idee, maar....
Amplimo A5 manual.pdf
VOEDING
De A5 kan op de voeding van de bijbehorende eindversterker worden aangesloten, want de stabilisatie-schakelingen zijn ingebouwd De volgende serieweerstanden worden geadviseerd:
  • R= doorverbinding bij gebruik van voeding + en – 20V tot 23V (stroom 9 tot 14mA)
  • R= 390 ohm ¼W bij gebruik van voeding + en – 23V tot 29V
  • R= 1000 ohm ¼W bij gebruik van voeding + en – 29V tot 37V
  • R= 1800 ohm ½W bij gebruik van voeding + en – 37V tot 49V
  • R= 3300 ohm 1W bij gebruik van voeding + en – 49V tot 70V
Voor het voeden van maximaal 8 modulen A5 is de miniatuur voeding PSU30 leverbaar.

[Reactie gewijzigd op maandag 6 maart 2017 13:05]


Reageren is niet meer mogelijk