DAC Preamp voor Amplimo A60 AMP | Startup

Door rohaantje op vrijdag 18 maart 2016 16:21 - Reacties (2)
Categorie: Amplimo amp build, Views: 994

In eerdere blogs van mij heb je kunnen lezen hoe ik met 2 versterkers aan het bouwen ben. Alleen bij het testen van deze versterkers kwam 1 probleem naar voren. Deze versterkers hebben een input sensitiviteit van 1V, waar de standaard geluidskaarten van apparaten een signaal tot +/-0.35V genereren. De oplossing voor dit probleem: Een preamp! Ook deze build moet weer op een krap budget. Dus de materialen zullen niet golden-HIFI-grade :X zijn.

Wat moet er gebeuren om dit op te lossen:
Zoals ik al aangaf is het gegenereerde signaal door een consumenten geluidskaart maximaal 0.316mV/-10dBV. Terwijl mijn versterker een signaal van 1V/0dBV verwacht. Hiervoor moet dus een versterking komen van +/-0.700mV/10dBV.

Hoe bereik ik dit:
Dit is op te lossen met een preamp. Een preamp is een tussenstap tussen de bron en de eindversterker. Het is bedoeld om het bronsignaal net genoeg te versterken zodat het signaal voor de versterker precies goed is.

Wat ga ik nu precies doen:
Ik wil graag een passende preamp bouwen voor mijn versterkers. In deze preamp ga ik ook een USB DAC én crossover verwerken. Zo is de hele set compleet.

Wat ga ik allemaal gebruiken:De behuizing en power button:
Deze wil ik in dezelfde stijl houden als de versterkers. Dus gebruik ik weer exact dezelfde case en powerbutton.

Volume knop/mute knop:
De potentiometer met switch wil ik gebruiken als volume knop. Het signaal gaat door de pot heen en daarna direct naar de ingebouwde switch. Wanneer je de knop indrukt mute de hele boel en gebeurt er niks meer.

Voeding:
Voor dit project gebruik ik een 230V naar 9V-0-9V/AC torroid. Waar achter ik een AC/DC converter plak. Uit eerdere reacties heb ik begrepen dat 9V/AC naar DC ongeveer 12V/DC oplevert. De precieze berekening volgens deze reactie is als volgt:
Voltage AC x √2 - Diode voltage drop = Voltage DC
9V x √2 - 0.65 ~= 12.1V
Dit levert mij dus een nagenoeg strakke +12V en -12V, waarmee ik de preamp en crossover prima kan voeden.

Preamp:
De preamp die ik wil gebruiken heeft 3 gain standen. 6dBv, 9dBv en 12dBv. In dit geval ga ik voor 9dBv. Zo blijf ik in het veilige gebied van de versterker. Ook heeft deze een 10K dual potentiometer in zich. Deze ga ik vervangen met bovenstaande potentiometer.

Crossover:
De crossover is bedoelt om het stereo signaal te splitsen naar een 2.1 signaal. Dit omdat ik toch wel een beetje van een stevige bass hou tijdens films en sommige muziek nummers.

USB DAC:
Omdat ik een hekel heb aan wiebelige 3,5mm aansluitingen wil ik graag een USB DAC gebruiken. Dan ben je direct van die sores af. Niks geen gerommel met kabels en jacks. Deze DAC is plug en play.

Volgende: Amplimo A60 based AMP | Build Log 4 07-'16 Amplimo A60 based AMP | Build Log 4
Volgende: Amplimo A60 based AMP | Build Log 3 03-'16 Amplimo A60 based AMP | Build Log 3

Reacties


Door Tweakers user SkullboyNL, donderdag 24 maart 2016 10:56

Ik vind die behuizing erg mooi en ook niet duur. Alleen jammer dat de verzendkosten erg hoog zijn.

Door Tweakers user rohaantje, donderdag 24 maart 2016 11:39

SkullboyNL schreef op donderdag 24 maart 2016 @ 10:56:
Ik vind die behuizing erg mooi en ook niet duur. Alleen jammer dat de verzendkosten erg hoog zijn.
Dat is inderdaad ook erg jammer.
Als ik van te voren had geweten dat ik er 3 zou gaan gebruiken had ik ze allemaal in 1x besteld. En misschien nog wel een aantal voor verkoop.

Reageren is niet meer mogelijk